23 вересня 2024 року в Україні втретє відсвяткували Органічний день разом з ЄС на конференції “Органічний день в Україні», на якій в гібридному форматі зібралося понад 250 представників органічного сектору України.
Темами події стали: аналітика поточного стану органічного ринку, тенденції розвитку органічного ринку в умовах війни, впровадження національного органічного маркування в Україні та досвідо впровадження маркування інших країн. Були представлені результати дослідження ринку органічної продукції в Україні (внутрішній ринок та експорт, 2023-2024 р.). Також був представлений ТОП-10 органічних брендів 2024 року.
Віталій Коваль, Міністр Міністерство аграрної політики та продовольства України привітав представників органічного сектору з Органічним Днем, висловив побажання, щоб органічний сектор України, який на сьогодні є ТОП5 постачальником органічної продукції в ЄС, став постачальником №1. Міністр підкреслив, що для цього є всі передумови, і перш за все, значні земельні площі, бажання та досвід гравців ринку.
Наступною важливою задачею сектору міністр Віталій Коваль назвав розвиток глибинної переробки органічної продукції та експорт передусім продукції з доданою вартістю.
Також пан міністр приділив у своєму виступі велику увагу темі розвитку внутрішнього ринку споживання органічної продукції, який дуже скоротився за останні роки у грошовому вираженні та кількості споживачів.
Міністр Віталій Коваль закликав учасників органічної події всіма можливими способами залучати до споживання продукції з України 7 млн. українців, які виїхали за кордон з початком повномасштабного вторгнення, та близько 40 млн. людей, які живуть в різних країнах світу та вважають себе українцями. Ідея, яку закликав активно розвивати пан міністр, полягає в тому, щоб сприяти формуванню культури споживання українців за кордоном згідно гаслу «Купуй українське!».
Більше інформації:
Програма заходу за посиланням
У 2024 році захід організований Міністерство аграрної політики та продовольства України, партнерами конференції є провідні організацій органічного сектору України: громадська спілка Органічна ініціатива, ЛМГО Ecoterra , Information Center “Green Dossier”, ГС Органічна Україна, Федерація органічного руху України, Біодинаміка України.
👉Організатори й партнери:
Конференція організована за підтримки:
Швейцарії в межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія) (Quality FOOD Trade Program ).
та Німеччини в межах проєкту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства» (COA) https://www.coa-ukraine.com/ua/ , який фінансується Федеральним міністерством продовольства і сільського господарства Німеччини.
Інформаційний партнер: OrganicInfo.ua
Eugene Milovanov
Eugenie Yushchenko